6701 Szeged, Pf. 728

   Tel.: +3630/963-7528

   Fax.:+3662/270-748

   csehattila@breki.hu

 

 
 

Rekreatív

A szabadidős búvárkodás -  önmagunk újjáépítésének lehetősége

Újjá teremtődés, újjáépítés -  vajon ez a klasszikus latin (recreatio) értelmezés, megfelelhet-e a szabadidős búvárkodás emberre tett hatásainak?

Mielőtt a kérdést megválaszolnánk, tisztáznunk kell a búvársport ágai közötti különbségeket.

A versenysport  ágai:

- Az uszonyos úszás, a búvárúszás, amit a sportolók uszodai körülmények között végeznek. Sajnos kevesen tudják, hogy olyan kiemelkedő többszörös világbajok magyar versenyzőkkel büszkélkedhet a sportág, mint többek között Kanyó Dénes, Senánszky Petra. Ez a magyar sikersportág, ha olimpiai szám lenne, bár bizonyára sok uszonyos -  és búvárúszó olimpiai bajokkal is büszkélkedhetne Magyarország.

- A tájékozódási búvárúszás, amelyben szintén a világ élmezőnyéhez tartozunk, szintén több világ - és európabajnokkal büszkélkedhetünk.

-  Az apnea sportága viszonylag fiatal Magyarországon, de világszerte nagy népszerűségnek örvend.  Igaz, ebben is van remek magyar eredmény, Engyel Ákos a statikus oxigénes levegő visszatartási világrekordot medencei körülmények között majdnem megdöntötte, de „csak” 17 és fél percig bírta a víz alatt. A dinamikus apnea is már az ember végső határait feszegeti, ezt jól bizonyítja, hogy 2009-ben no limit kategóriában Herbert Nitsch osztrák versenyző egy levegővétellel  214 méteren járt.

Mindezek jól bizonyítják, hogy a búvársport verseny ágai igen kiélezettek, és sokszor extrém módon teljesítmény-orientáltak.

Sajnos a köztudatban sokan a könnyűbúvár sportot is extrém sportnak tekintik, pedig a megfelelő szabályok és keretek között végzett kedvtelési célú búvárkodás az egyik legkomplexebb rekreációs sportág.

Mik is ezek a szabályok és keretek?

A könnyűbúvárkodás világszerte szigorú szabályok alapján zajlik. A sport iránt érdeklődőnek először elméleti tanfolyamon kell részt vennie. A sikeres elméleti vizsga után a medencei gyakorlatok következnek, amelynek során a résztvevők megtanulják az uszony, búvármaszk és légzőcső szabályos használatát, a víz alatt légzőkészülékből történő egyenletes, lassú levegővételt, a felszerelés használatát, valamint az esetlegesen felmerülő nem várt helyzetek kezelését.

A búvár hallgató teljesítményének kiértékelése  folyamatos módszerrel zajlik, ami azt jelenti, hogy nincsen vizsga, hanem a hallgató teljesítménye határozza meg, hogy mikor léphet a következő fokozatra, ami a nyílt vízi merülés.  Az általában édesvízi tavakban, vagy eredményességét tekintve sikeresebb, tengeri körülmények között végrehajtott merülések során a tanfolyam résztvevői jártasság szintjén elsajátítják a merülés technikáját.

Az alapfokú tanfolyamot végzettek a szabályok szerint nem merülhetnek 18 méter alá. A haladó tanfolyamot végzettek is csak 30 m-ig merülhetnek. A legfőbb szabály azonban: Csak akkor, és olyan mélységbe merülj, ami biztosan nem haladja meg képességeidet.

Cipelni a nehéz felszerelést, esetlegesen hajnalban kelni, éjszaka merülni…. mi ebben a rekreáció?- kérdezhetnék sokan.

A válasz végtelenül egyszerű, de mégis összetett. Amikor jómagam sok-sok ével ezelőtt búvárkodásra adtam a fejem, egyetlen cél  vezérelt: a tengeri élővilág megismerése. Azután minél többet merültem, rájöttem, hogy ez sokkal többről szól. A víz alatt a látvány valóban fantasztikus! Még a kihaltnak tűnő tengerrészeken is felfedezhetők érdekes élőlények. Azonban maga a víz alatti lét önmaga ad egy olyan univerzális érzést, amelyeket csak költői szavakkal lehet leírni:

„ A víz ölében ismét gyermekké válunk valamennyien – védtelenné és ártalmatlanná”                                                                                                                                    (Cseh Lívia)

Aki valaha megtapasztalhatta ezt az érzést, örökre elkötelezi magát a búvárkodás iránt.

Az új fizikai körülmények közötti „lét”, a víz alatti természet sokszor még érintetlen összhangjának, egymása utaltságánakfelfedezése a felszíni létünk gyarlóságainak felismeréséhez vezet. Rájövünk arra, hogy a civilizáció malomkerekét hajtvaészre sem vesszük, hogy mennyire eltorzul az értékrendünk, mennyire összetévesztjük a fontosat a nem fontossal, milyen nagy problémát csinálunk a kicsiből. A víz alatt súlytalanul úszva a mozgásban új dimenziókat fedezhetünk fel, amelyeket búvártársainkkal együtt élünk át, és a merülések utánhosszan beszélgetünk a közös élményekről és megosztjuk egymással gondolatainkat. Mi ez, ha nem a test és lélek komplex rekreációja - újjáépítése?